Makarena Makarena
191
BLOG

Nakarmić Polskie dzieci

Makarena Makarena Polityka Obserwuj notkę 0

Jak już wszystkim wiadomo poseł Stefan Niesiołowski podał prosty sposób na dożywianie głodnych dzieci w Polsce. Stare metody są najlepsze wiec pan Stefan zalecił :"Kiedyś jedzono szczaw i wszyscy byli najedzeni ".Otóż problem w tym że roślina ta jedzona zbyt czesto i w nadmiarze jest szkodliwa. Szczaw nadużywany i przedawkowany staje się niebezpieczny. Przede wszystkim szczawiany mogą odkładać się w nerkach i pęcherzu moczowym sprzyjając powstawaniu kamicy moczowej (szczawian wapnia). Zbytnie absorbowanie wapnia przez związki szczawianowe może spowodować odwapnienie kości i zaburzenia kurczliwości mięśni (hipokalcemia). Nadmierne ilości antrachinonów i szczawianów wywołują ostrą, długotrwałą biegunkę, zaburzenia wodno-elektrolitowe i kwasowo-zasadowe organizmu. Szczególne nadużywanie szczawiu wywołuje zgon. Dawka śmiertelna kwasu szczawiowego czystego wynosi od 5 do 15 g. Objawy zatrucia szczawiem i kwasem szczawiowym: niepokój, zwolnienie tętna, biegunka, wymioty, gorączka, drgawki, szczękościsk, początkowo częstomocz, potem parcie na mocz, zatrzymanie moczu, obrzęk, wysięki okołonaczyniowe, krwawe wybroczyny, krwotoki wewnętrzne, krwiomocz, krwawa biegunka i wymioty z krwią.

Otóż moi drodzy jest inna roślina , zdrowa , pożywna i pospolicie rosnąca w naszej mlekiem i miodem płynacej ojczyźnie  - pokrzywa. Młode pędy pokrzyw cechuje znaczna wartość odżywcza i witaminowa. Zawierają moc chlorofilu. Kleiste, w smaku przyjemne, trochę korzenne, choć nieco słonawe i gorzkawocierpkawe, trochę przypominają szpinak. Wyciśnięty z nich sok stanowi zielony barwnik naturalny dla potraw nabiałowych. Pijany jest dla celów zdrowotnych podczas kuracji wiosennych, wymuszonych pozimową anemią i ogólnym osłabieniem. Możliwe jest podanie jej na kilka sposobów – jako świeże ziele dodawane do surówki, przyrządzane na parze lub smażone. O ile zamierza się zebrać pokrzywę samemu należy założyć rękawiczki, aby się nie poparzyć. Najprostszym sposobem na wykorzystanie ziela pokrzywy jest wykonanie z niej naparu – chyba, że mamy czas i chęci do oczyszczania jej z parzydełek. O właściwościach tej dziko rosnącej rośliny powstało wiele publikacji oraz książek w których można znaleźć przepisy na potrawkę z pokrzywy na parze, a także na pożywną zupę.

Zupa pokrzywowa ma swoją tradycję . Była częstym elementem menu w obozach koncentracyjnych , zmniejszy się więc liczba otyłych dzieci. Posiekane pokrzywy wraz paszą są doskonałym pożywieniem dla drobiu ( zwłaszcza kaczek ) . Dlaczego więc by żyło się lepiej nie karmić niedożywionych dzieci pokrzywami ? Dla wzbogacenia potraw możemy dodać trochę korzonków lub świeżych pędów komosy , łopianu albo bylicy. Tanio smacznie i przede wszystkim bardzo zdrowo. Można też dodać mięsa ale to trzeba złapać bezdomnego psa. Nawet Magda Gessler nie odmówiłaby takiej potrawy.

 

 



 


 

Makarena
O mnie Makarena

Pijak lubiący gry RPG i interesujący się polityką, naukami ścisłymi oraz pornografią.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Polityka